|
Game Manager
|
| kalfat |
Dodany dnia 28-07-2017 22:37
|

Poszukiwacz Przygód

Data rejestracji: 05/02/2010 13:55
|
Rozwinę to co zacząłem na sb i może doprecyzujemy parę rzeczy.
Jak coś widzicie inaczej albo nie rozumiecie czegoś to piszcie, pytajcie bo najgorszy feedback to brak feedbacku. 
Dobra, to jak ja widzę taką aplikację i czemu to całe ustrojstwo miało by służyć.
Ano tak wstępnie chciałbym aby aplikacja miałaby na celu ułatwić tworzenie turniejów, wyznaczania terminów gier i umawiania się na nie. Później jeżeli będzie dalej taka potrzeba możemy dodać rankingi, punkty czy co tam sobie nie ustalimy. Moglibyśmy również połączyć się z naszym polski rankingiem.
Co ja mogę zaoferować to stworzenie takiej aplikacji od strony serwera gdzie będzie się odbywać cała logika biznesowa aplikacji czyt. rozsyłanie zaproszeń, tworzenie turniejów, zarządzanie użytkownikami, komunikacja z bazą danych. Udostępniłbym API tej aplikacji i dalej przód takiej aplikacji można by stworzyć jako oddzielny byt.
Wybranie technologii moglibyśmy wybrać po doprecyzowaniu co dokładnie chcemy, to co w czym ja dobrze się czuje to Java 1.8 i Spring i troszkę gorzej c# asp.net.
Niestety stworzenie przodu dla takiej aplikacji czy ładnego interfejsu byłby dla mnie nie lada problemem. Ale jakby nie było nikogo zainteresowanego to coś bym wykombinował bo narzędzia dla takich jak ja istnieją . Potrafiłbym jeśli trzeba stworzyć stronę dla takiej aplikacji. Ewentualnie aplikację na androida ale zajęłoby mi to o wiele dłużej.
Teraz tak, integracja z naszą stroną. Tak szczerze nie wiem czemu nie pomyślałem o tym od razu ale rzeczywiście coś takiego świetnie wpasowują się do naszego forum i teraz widzę parę rozwiązań możliwych rozwiązań w związku ze stroną.
* Nasze forum funkcjonuje jako front aplikacji - czyli wszystkie formularze, coś do wyklikania, może jakiś kalendarzyk byłby częścią strony. Połączenie konta z aplikacją odbywałoby się na stronie.
* Front aplikacji jest zrobiony na oddzielnej stronie. Konto dla aplikacji tworzymy za pomocą forum.
* Front aplikacji oddzielny od forum. Konto tworzymy za pomocą frontu aplikacji, możemy połączyć konto na forum z kontem aplikacji.
Także czekam na jakąś odpowiedź zwrotną.
D Y E D M Λ G E N T Λ
|
| |
|
|
| inferno8 |
Dodany dnia 28-07-2017 23:33
|

Główny Zarządca

Data rejestracji: 12/07/2008 09:12
|
Wygląda to bardzo ambitnie i na dłuższą metę mogłoby się przydać. Problem polega jednak na tym, że po pierwsze taki system zarządzania sprawdziłby się najlepiej w przypadku bardzo dużej liczby graczy, a obecnie jest nas garstka na stronie i umawianie się przy użyciu tradycyjnych sposobów okazuje się całkiem efektywne czego dowodem są ostatnie turnieje i liczba rozegranych gier.
A druga rzecz to infrastruktura naszej strony, która jest delikatnie mówiąc archaiczna a jedyna osoba, która ma pełną kontrolę nad jej całym zapleczem (Werian) jest niezainteresowana jej wspieraniem technicznym i rozbudową. Rozmawiałem z nim ostatnio i dał mi do zrozumienia, że po prostu nie ma czasu na zajmowanie się stroną. Musimy żyć z tym co mamy i raczej to się nie zmieni w najbliższym czasie. Tak więc o integracji z zewnętrznymi systemami nie ma mowy.
Oczywiście można pominąć to i zrobić coś międzynarodowego dla wszystkich graczy, być może zintegrowanego w jakiś sposób z oficjalną stroną wesnoth. Twórców coś takiego powinno zainteresować, zwłaszcza że oni coś się nie kwapią do stworzenia wbudowanego w grę systemu rankingowego. Oczywiście to luźny pomysł. |
| |
|
|
| Deidara |
Dodany dnia 29-07-2017 05:44
|

Awanturnik

Data rejestracji: 01/04/2013 22:52
|
inferno8 ma sporo racji. Pamiętam, że podczas pierwszy edycji Władców Taktyk jeden z naszych użytkowników (zdaje się, że był to Jarom) także myślał o stworzeniu takiego narzędzia. Nawet mu się to udało, choć używanie go raczej mijało się z celem. Na stronie jest w porywach do piętnastu aktywnych userów w ciągu tygodnia, z czego większość zna się ze sobą i dobrze się dogaduje. Tworzenie aplikacji dla turniejów, to dodatkowy oraz zbędny wysiłek.
Co innego, gdyby zaproponować to na wesnoth.org i rozwijać tam, korzystając z możliwości, jakie zapewniają główni projektanci gry (bo mam nadzieję, że wchodzą na forum i przeglądają tematy?).
„Zniszczmy doszczętnie ten żałosny świat i przejdźmy do kolejnego.”
~ Chara
|
| |
|
|
| kalfat |
Dodany dnia 30-07-2017 18:28
|

Poszukiwacz Przygód

|
Okej, przespałem się z tym pomysłem i trochę pogrzebałem.
Jeśli chodzi o wyjście poza nasze forum to jak najbardziej tak. Ale zanim cokolwiek wypuszczę chciałbym najpierw mieć chociaż jakąś wczesną wersję głównych funkcjonalności. Dlatego pytam się tutaj, gdzie mogę spokojnie powiedzieć że większość jako tako znam. 
Teraz jeśli chodzi o integrację to jeżeli forum ma nie zmieniać swojej formy to można to zrobić to tak:
* Użytkownik prosi aplikację o wygenerowanie tokenu
* Strona generuje token
* Użytkownik wysyła token przez pw na naszej stronie na konto bota
* Bot z PW wyciąga token i sprawdza go
* Po poprawnym sprawdzeniu aplikacja oznacza konto jako połączone
Jest to droga na około ale jest do zrobienia. Oczywiście zanim coś takiego by powstało najpierw trzeba zrobić aplikację potem front i dopiero potem można się bawić w takie zabawki. 
Tak realistycznie mówiąc jeżeli będę miał tyle czasu ile mam teraz, to cokolwiek będę wstanie wypuścić tak dopiero za rok może na jesień następnego roku. Daje sobie dużo czasu bo niestety mam ważniejsze projekty na głowie czyt. praca czy inżynierka.
D Y E D M Λ G E N T Λ
|
| |
|
|
| Smok |
Dodany dnia 30-07-2017 19:27
|

Czeladnik

Data rejestracji: 05/08/2015 02:01
|
Jeśli chcesz stworzyć aplikacją na miarę naszych czasów, to logowanie powinno odbywać się poprzez to samo konto co w grze. Coś jak logowanie przez facebooka/google+/steam. |
| |
|
|
| kalfat |
Dodany dnia 30-07-2017 22:28
|

Poszukiwacz Przygód

|
Hasło w grze jest przechowywane otwartym tekstem. Podziękuje takiemu rozwiązaniu 
EDIT: Wymagałoby to ścisłej współpracy z twórcami aby coś takiego funkcjonowało . Nie wiem jak dokładnie to wygląda od strony gry z jakim serwerem potwierdza to konto?
Po za tym jedyne co by to oferowało w obecnej formie to to że mamy jeden nick / konto.
Z tego co patrzyłem to ciężko będzie to zintegrować z grą bo na przykład w wesnoth lua nie mogę łączyć się z siecią, chyba że jest inne miejsce na to?
Edytowane przez kalfat dnia 30-07-2017 22:37
D Y E D M Λ G E N T Λ
|
| |
|
|
| Smok |
Dodany dnia 30-07-2017 23:18
|

Czeladnik

Data rejestracji: 05/08/2015 02:01
|
Wesnoth ma z zamysłem ograniczoną ingerencję w komputer użytkownika, ale chyba jest sposób z zapisywaniem danych do zmiennych, później odczytywaniem tych danych zewnętrznym programem z pliku i dopiero z tego zewnętrznego programu można by wysyłać dane.
Edytowane przez Smok dnia 30-07-2017 23:24
|
| |
|
|
| Jarom |
Dodany dnia 05-08-2017 00:12
|

Awanturnik

Data rejestracji: 28/03/2014 16:24
|
Jak Deidara zdążył wspomnieć, coś już tam pisałem w java w oparciu o Swing w tym typie i miało służyć losowaniu par turniejowych, planowałem to też rozbudować o funkcjonalność internetową. Działało jako tako, ale Deidara miał problemy z obsługą i się w końcu poddał, poza tym algorytmika była wtedy jeszcze dla mnie czarną magią, przez co niektóre funkcje były zbudowane. Jak chcesz, mogę tego poszukać po powrocie do domu, ale tak jak powiedział Smok, bez integracji z czymś to pomysł upadnie, więc mój kod może się nadawać co najwyżej jako ściąga.
|
| |
|