Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Pytania od amatora
Queen
Witam wszystkich. Nie widziałam podobnego tematu, więc zdecydowałam się napisać jeden, gdzie będę mogła uzyskać łatwo odpowiedzi na moje pytania zamiast spamić chat.

1.Niektóre dodatki które są na stronie nie pokazuje w grze, to jakiś błąd czy to normalne? Jak je dodać do gry?

2.Jakie dodatki powinnam mieć, aby grać bez problemu multiplayer?

3.Dlaczego tak mało osób gra gry rankingowe?

4.Czemu nie mogę dołączyć do niektórych gier na serwerze?

5.Czy często organizowane są turnieje?

6.Czy często się zdarza, że gracze wychodzą w środku gry?

7.Czy istnieją jakieś sposoby aby oszukiwać np. używanie programów, bugi i tricki, na które powinnam uważać?

8.Istnieje gdzieś lista komend, żeby np. wyrzucić kogoś z gry itd.?

9.Kiedy Wesnoth pojawi się na Steam?

10.Czy wypadałoby, żebym znała jakieś osoby?

11.Kto to jest sv?

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Arigato~
[img]http://orig03.deviantart.net/3e1c/f/2016/180/3/9/celestia_ludenberg__danganronpa__minimalist_by_slezzy7-da85gyn.png[/img] is not a valid Image.

Smok
1) Na której stronie? Może oglądasz dodatki do innej wersji gry.
2) Nie trzeba żadnych. Większość gier ich nie wymaga, a jeśli jakaś wymaga to zazwyczaj będzie o tym informacja. Wtedy wystarczy ten konkretny ściągnąć.
3) Zawsze tak jest, że mniejszość graczy gra rankedy, a społeczność gry jest stosunkowo mała. Inną kwestą jest brak uatrakcyjnień typu ranking wbudowany w grę, system ligowy (np. jak w Lolu), matchmaking, etc.
4) Wyjaśniłem w punkcie drugim. Musisz mieć odpowiednie dodatki.
5) W porównaniu do innych niszowych gier, powiedziałbym nawet że bardzo często.
6) Mnie osobiście udaje mniej niż połowę gier doprowadzić do końca (głównie te rankingowe). Czyli tak, dość często.
7) Kolega obserwator. Inne rzeczy, z tego co wiem, są na bieżąco łatane, ale na pewno jak ktoś się postara to coś znajdzie. Host na pewno może cheatować. Osobiście nigdy nie spotkałem się z cheaterami.
8) https://wiki.wesn...OMMANDMODE
9) Jak załatają obecną wersję dev. Możliwe, że do września się wyrobią.
10) Nie wiem. Może aktywnych polskich graczy? Na tym forum bez problemu znajdziesz ludzi do wspólnej gry.
11) Nie znam.

ForPeace
Pomysł FAQ mi się podoba - może będzie więcej pytań i wtedy dodamy FAQ do artykułów.

1) Dodatki, takie jak Forgotten Legends lub Tales Era nie miały jeszcze premiery na oficjalnym serwerze dodatków. Należy je pobrać bezpośrednio z forum, po czym rozpakować w folderze Dokumenty/MyGames/Wesnoth1.12/data/add-ons lub w plikach gry -> userdata/data/add-ons

2) Nie są żadne wymagane, ale przydają się:
- Sandbox Map Picker
- MirrorMate
- Ageless Era
- World Conquest II

A jeżeli grasz z kimś z wesnoth.com.pl to:
- Era of Magic
- Eastern Europe at War
- Forgotten Legends (z forum)

3) Zależy, czy masz na myśli polski ranking, czy międzynarodowy ladder. Z pierwszym sprawa przedstawia się tak, że polska społeczność Wesnoth budzi się na turnieje, więc do rankingu są wliczane tylko mecze z turniejów organizowanych przez Druida. Ostatni odbył się wiosną tego roku. - http://www.wesnot...rowstart=0. Natomiast istnieje jeszcze ranking międzynarodowy, na którym regularnie grywa kilkudziesięciu graczy. Jeżeli zobaczysz na serwerze grę oznaczoną LADDER - to jest gra rankingowa. Gra w ladderze wymaga rejestracji na http://wesnoth.ga...dder.info/ i pewnego doświadczenia w grze.

4) Smok odpowiedział na to pytanie.

5) Często, nie tylko na naszej stronie. W tym momencie trwa turniej międzynarodowy PYRAMID na forums.wesnoth.org oraz turniej Back to Wesnoth na rosyjskim wesnothlife.ru.
Przy czym z Wesnothowymi turniejami jest tak, że zwykle trwają co najmniej jeden miesiąc.

6) Mnie prawie nigdy się nie zdarza, by ktoś wyszedł z gry. Prawdopodobnie dlatego, że gram głównie laddera lub z dobrze znanymi mi graczami. Jednak nawet na isarze ragequity są dość rzadkie. Nie wiem o czym pisze Smok, to be honest.

7) Są, ale dla dobra wspólnego lepiej o nich nie pisać. Z resztą ograniczają się zwykle do ujawniania wizji, a więc dobry gracz z takim cheatem zwykle nie będzie miał problemu.

8) Smok odpowiedział na to pytanie.

9) Mam nadzieję że do końca tego roku, choć w zasadzie już teraz powinien być.

10) To dziwne pytanie, ale z biegiem czasu poznasz bardziej wybijających się graczy i użytkowników, których nie tyle wypada, co warto znać.

11) SV = ShadowVeil. Bułgarski gracz, jeden z najlepszych graczy Bitwy o Wesnoth. Odkąd został zbanowany z laddera, pojawia się na nim od czasu do czasu pod aliasami - ostatnio jako JeandeMetz. Oprócz tego, często gra w isara z naszym forumowiczem crakenem.
Edytowane przez ForPeace dnia 08-08-2017 16:38
Mój ladderowy profil

"10 lat mówisz? Jak ja mówię że gram 10 lat to przychodzą ludzie i mówią że grali 15 i nic się nie znam na tej grze bo nie grałem jak PRAWDZIWI prosi grali. xD" ~Hejnewar

Jarom
Ja się ograniczę do dopowiedzenia.
3.Żeby nie spadać w rankingu. Poza tym taki mecz trochę zobowiązuje i wymaga więcej wysiłku.
6. Nie gram za często, ale najczęściej ktoś po prostu traci połączenie i wraca po chwili. Z drugiej strony nie grywam prawie nigdy z losowymi osobami.
7. A na czym miałyby one polegać? Jedyną rzeczą jaką na serwerze możesz manipulować bez wiedzy przeciwnika to widoczność mapy, ale można grać w ogóle bez mgły i/lub wyłączyć obserwatorów, poza tym to nie takie proste. Host gry na upartego przy dużym wysiłku i wiedzy ma też kilka innych możliwości, ale po primo ludziom zazwyczaj się nie chce hostować, secundo można wyczuć że coś jest nie tak i więcej z nim nie grać. Mniej więcej takie same jest podejście developerów do tego problemu. Co jakiś czas testuję czy ewentualne developerskie opcje coś mogą zmieniać, ale wszystkie po prostu są zablokowane na serwerze.
10. Przejrzyj topkę laddera, zobaczysz wtedy kto cię od razu zmiażdży.

Queen
12. Ostatnio dużo mówi się o serach. Czy w erze domyślnej też są sery?

13. Czym jest ladder council?
[img]http://orig03.deviantart.net/3e1c/f/2016/180/3/9/celestia_ludenberg__danganronpa__minimalist_by_slezzy7-da85gyn.png[/img] is not a valid Image.

ForPeace
Sery? Moim zdaniem są nieco przeceniane. Nawet dobra kompozycja jednostek nie wygra gry, jeśli gracz popełnia błędy. Typowe błędy graczy (1. najgorszy błąd, 6. najmniejszy błąd):

1) Brak właściwej analizy sytuacji pod kątem ryzyka danego zagrania -> atak bez szczęścia często kończy się masakrą armii

2) Nadużywanie lidera w walce. Nie dość, że ryzykujemy tym samym całą grę, oprócz tego przez kilka tur nie rekrutujemy jednostek. Trzy nowe jednostki przydadzą się bardziej od lidera, którego trzeba chronić. Lidera można i powinno się używać, gdy dochód jest niski (najlepiej nie większy od +12). Jeżeli jest wyższy, warto pozostawić go w fortecy, by rekrutował posiłki. W 95% przypadków nie warto odchodzić liderem na odległość większą niż 2 tury od twierdzy.

3) Nietroszczenie się o wizję, zwiadowców, wioski -> tracenie wiosek i przewagi ekonomicznej, rozproszenie armii, która musi się cofnąć i odbić wioski

4) Podczas ataku na jednej flance powinno się wysłać zwiadowcę/ów na drugą flankę, aby odciągnąć jak najwięcej jednostek od głównej walki. Brak tego manewru znacznie ułatwia obronę przeciwnikowi.

5) Złe ustawienie jednostek w szyku, np. wystawianie drogich i delikatnych magów na pierwszy front zamiast osłaniania wojownikami -> utrata kluczowych jednostek, potrzebnych do ataku lub niedoszłych weteranów

6) Zła akumulacja doświadczenia. Należy dobijać przede wszystkim jednostkami, którym najbliżej do awansu.

ElderofZion napisał(a):
Niczym czym powinnaś się przejmować, zresztą obrady ladder council i tak są tajne.

P. F. F.
https://forums.we...mp;t=43622
Edytowane przez ForPeace dnia 09-08-2017 22:52
Mój ladderowy profil

"10 lat mówisz? Jak ja mówię że gram 10 lat to przychodzą ludzie i mówią że grali 15 i nic się nie znam na tej grze bo nie grałem jak PRAWDZIWI prosi grali. xD" ~Hejnewar

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 1.42
10,822,878 unikalne wizyty