Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Pracownia Graficzna
Maksiu
@Jarom - Jesteś spostrzegawczy, to oko w zamyśle moim miało być jego takim jakby ukrytym rdzeniem, że odrąbanie głowy nic mu nie zrobi, ale atak w ten punkt mocno osłabi, lub zabije. Ta rurka to ogon.

Na wieczór zrobiłem jeszcze jedną grafię, taka jakby wojownicza księżniczka i w tym przypadku zastanawiam się nad dorobieniem wcześniejszych i późniejszych poziomów, oraz nad wersją "salonową" bez broni i zbroi. Jest to półfranken pół od zera, czas to jakieś 40 minut. Nie jestem nią jakoś szczególnie zadowolony (z wykonania), ale koncepcja mi się podoba. W tej grafice jestem skłonny porobić ulepszające edycje. Co sądzicie?
imgur.com/8pTm0Du.png
"Dragon Blade wcale nie opuścił forum. [...] To że z kilkoma osobami ma na pieńku, w tym między innymi ze mną, nie oznacza, że się tutaj nie liczy. Udowadniał to nie raz robiąc też dobre rzeczy i nie mowa tu wyłącznie o jego umiejętnościach graficznych." - Sulik
Moja pracownia:http://www.wesnot...post_28706

Hejnewar
Walczenie w długich szatach przynajmniej dla mnie jest bardzo meh. Może jak się człowiek przyzwyczai. A miecz jest trochę krzywy.

Generalnie wygląda mi ona na 2 poziom i ma bardzo ładnie zrobioną resztę ciała. Co do cywilnych wersji to nigdy za dużo bo zawsze się gdzieś użycie znajdzie. Wink

inferno8
Jak dla mnie sylwetka tej wojowniczej księżniczki jest idealna, natomiast miecz wraz z dłonią są troszkę nieoczywiste w tym ujęciu. Myślę, że można to lepiej wyeksponować. Poza tym rewelacja Smile

Maksiu
W zamyśle nie chodzi w tej postaci o walkę, tylko bardziej to jest taka buntownicza księżniczka, która chce wyrazić samą siebie, walcząc i ucząc się męskich zajęć.
Troszkę spróbowałem ją przerobić, wycieniowałem miecz, zmieniłem ustawienie ręki z mieczem, wydłużyłem szyję i zmieniłem naramiennik, lepiej?
imgur.com/JPRKmSt.png

EDIT:
Jeszcze trochę edytowałem księżniczkę:
imgur.com/lX8R7DB.png
I zrobiłem pierwszą próbę wersji zamkowej:
imgur.com/EOu6hvW.png
Edytowane przez Maksiu dnia 29-12-2021 14:53
"Dragon Blade wcale nie opuścił forum. [...] To że z kilkoma osobami ma na pieńku, w tym między innymi ze mną, nie oznacza, że się tutaj nie liczy. Udowadniał to nie raz robiąc też dobre rzeczy i nie mowa tu wyłącznie o jego umiejętnościach graficznych." - Sulik

Hejnewar
Fajna ale ma trochę kwadratowe piersi. Pfft
Coś mi też nie pasuje w "obramowaniu" twarzy ale nie jestem w stanie powiedzieć co dokładnie. Sukienka za to cudna. Wink

inferno8
Słuszna uwaga @Hejnewar z tymi piersiami. Myślę, że należałoby obniżyć jej prawą pierś o 1 piksel (jej prawą czyli dla nas tą, która jest na lewej części obrazka).

Maksiu
Hejo, trochę edytowałem:
imgur.com/GEjCDwr.png
Obniżenie piersi według mnie źle wyglądało, ale je pomniejszyłem tak jakby i zaokrągliłem i myślę że w sumie nie jest tak źle już. Ale jak sądzicie inaczej to jeszcze mogę edytować Pfft

Spróbowałem dzisiaj zrobić też coś w innym trochę stylu. Jest to w pełni od zera rysowana grafika (choć fanowska trochę bo coś podobnego widziałem kiedyś w jakieś grze).
imgur.com/HjcpZEi.png

.M
Edytowane przez Maksiu dnia 31-07-2021 17:00

Hejnewar
Zdecydowanie wygląda lepiej. No i łatwiej z takimi walczyć. Wink

Ciekawy styl. Szczerze mówiąc trochę ciężko mi się na niego patrzy ale to zapewne dlatego że wszędzie obecnie raczej dominuje gładki styl a to jest chyba przeciwieństwem takowego.

W sumie co to ma dokładnie być? Jakieś opętane drzewo? Czy taki mimik co mimikuje drzewo?

Maksiu
No staram się robić coś innego niż styl Wesnothowy tylko, i szczerze ciężko jest bo przez lata tym nasiąknąłem i wszystko mi się do tego sprowadza. Zrobiłem delikatne zmiany:
imgur.com/CR5ckxV.png

No i jest to albo takie złe drzewo, albo coś co mimikuje właśnie drzewo. Na wyższych lewelach będzie bardziej widać bardziej zęby i złowrogość tej postaci.

Tak w ogóle wyjeżdżam jutro i mnie w tygodniu nie będzie. Więc raczej nic nie narysuje przez najbliższy czas.

.M

Hejnewar
W końcu mam chwilę i sobie przypomniałem że nie odpisałem. Szczerze mówiąc wolałem niebieską bardziej magiczną wersje ale cieniowanie na tym jest znacznie lepsze i wygląda znacznie bardziej jak drzewo. Wink

Maksiu
Zrobiłem szkic drugiego poziomu:
imgur.com/Huepqp4.png

EDIT1:

imgur.com/pJJ7r31.jpg
Aż się muszę pochwalić, takie dwa cudeńka mam Grin Pierwszy to Tablet-Monitor Gaomon, a drugi to nowiuśki Lenovo Legion 5, jak dobrze pójdzie i czasu starczy, to dzięki tym urządzonkom zacznę robić już nie tylko pixelart, ale może nawet 3d coś Pfft

EDIT 2:

Moje pierwsze szkice:
imgur.com/mvORWCG.png

Na razie inspirowane pinterestem, jak ogarnę ich kilkaset, to będę się uczył kolorować i robić tła. Cel na najbliższe lata - osiągnięcie poziomu LordBoba z .org

Pozdrowionka
.M
Edytowane przez Maksiu dnia 29-12-2021 14:52

Hejnewar
No cel ambitny ale wierzę że się uda. Grin No jak dla mnie nawet te szkice niezłe. Wink

Maksiu
Dzisiaj miałem trochę czasu, więc naszkicowałem kilka postaci. Celowo w szkicach nie chciałem żeby wyglądały tak typowo "Wesnothowo" i dopiero przy cieniowaniu trochę porobiłem (i porobię) tak żeby wyglądały ładnie w grze. Jak wyjdzie - zobaczymy Pfft ale jak na razie dużo zabawy miałem z tym. Robione około 2h 100% od zera mój szkic... no i to tyle

imgur.com/c44v3Vo.png

Miejcie dobry tydzień
.M

Jarom
Pomijając nieoczekiwaną niebieską kolorystykę (i brak magenty), ta jednostka ma bardzo dziwną broń. Jak na widły jest bardzo mocno zakrzywiona, jak na grabie ma mało zębów, jest słabo zakrzywiona i źle trzymana. Patrząc na pozostałe postaci, będzie spory przekrój, ale sądząc po pierwszej ewolucji może z nich powstać praktycznie wszystko.

inferno8
Maksiu, idzie Ci nieźle Wink Rysowanie jednostki praktycznie od zera samo w sobie jest bardzo trudne. Warto zawsze podłożyć sobie gdzieś na tylnej warstwie jakąś przykładową inną jednostkę (coś na zasadzie obrazka referencyjnego), żeby zachować odpowiednią stylistykę. Ja tak często robię i jest mi łatwiej, bo mogę szybko sobie porównać czy za bardzo moja grafika nie odbiega od standardów, perspektywy itp.

Co do szkiców postaci i osiągnięcia poziomu jaki reprezentują portrety LordBoba, to myślę, że jesteś na dobrej drodze. Zainwestowałeś w profesjonalne narzędzia, których nawet ja nie mam Grin Ale w pracy ilustratora warto troszkę też iść na skróty i ułatwiać sobie zadanie poprzez różne niekonwencjonalne sztuczki, które mogą znacznie przyspieszyć pracę. Mam na myśli wykorzystanie 3D. LordBob i wielu innych artystów zamiast rysować od ręki sylwetki postaci, często używają gotowych trójwymiarowych modeli, którym nadają różne pozy, obracają, wyginają itp. a potem obrysowują je w programach graficznych i kolorują. Ja tak ostatnio robię, bo szykuję nową wersję TLU z nowymi portretami i ta metoda sprowadza się świetnie. Tak więc warto, żebyś spróbował potrenować sobie w przyszłości z programami do 3D. Warto.

Maksiu
Edyotwałem trochę broń i kolory + dodałem magentę.
No i dodałem drugą postać.
imgur.com/6J2iJNj.png

Wiem że rysowanie od zera jest trudne, dlatego właśnie chcę to robić Grin w sensie no nie jara mnie już przerabianie rysunków innych ludzi. I jak robię coś wesnothowego to prawie zawsze tak robię jak mówisz, że podkładam pod spód cos innego, żeby zachować proporcje i wgl. Ale tutaj akurat chodzi mi o eksperyment zrobienia czegoś pomiędzy typowym pixelartem a wesnothem.

Co do ogólnego mojego rozwoju, to motywuje mnie to że w grudniu kończy mi się umowa mojej aktualnej pracy, dość wygodnej i zarobkowej. Dlatego planuję wejść w to co mi wychodzi (i docelowo na tym zarabiać). Z tej przyczyny muszę osiągnąć poziom LordBoba (chociaż tak jak pisałem, jest to cel na najbliższe lata a nie miesiące). Zainwestowałem w urządzenia, kupiłem kursy na udemy i powoli coś skrobię. Dzięki za poradę apropo 3D, tym również zamierzam się niedługo zająć i wtedy pewnie portrety faktycznie będą o wiele łatwiej wychodziły. Ale no jeszcze trochę przedemną. Dzięki za podpowiedź i wsparcie jest to naprawdę bardzo zachęcające że starszy developer mówi dobre słowa. Grin
W ogóle dziękuję za komentarze, to mnie zawsze motywuje do rysowania. Pfft

Miejcie dobry tydzień
.M

Jarom
Wiedźma wygląda bardzo dobrze. Co prawda zwężająca się u dołu suknia raczej słabo nadaje się do czegokolwiek, ale nadaje jednostce unikatowy, przyjemny wygląd. Pochwalam też rezygnację z krótkiej różdżki na rzecz kostura. Jedyną ważną uwagę jaką mam jest to, że jej ramiona w ostatecznej wersji wyglądają jakby codziennie chodziła na siłownię. Za to ten złodziejowaty stworek jest dla mnie zagadką. Nie wiem jakiej broni używa ani po co mu ten olbrzymi długi kaptur - to jakiś krasnoludek ogrodowy? Poza tym styl graficzny jest bardzo pixelowy i retro, nie popieram. Tym bardziej, że chusta w magencie ma znacznie więcej detali.

EDIT: zauważyłem, że z tarczy rycerza zniknęła magenta. IMO nawet poprawia to jego wygląd. Tak czy owak, jednostka jest ok.

Maksiu
Wiedźma wygląda bardzo dobrze.

Dzięki Grin Troszkę edytowałem dół sukni. W ramionach wzorowałem się na takich średniowiecznych sukniach tego typu: https://www.party...damy-dworu

Troszkę edytowałem zabójcę, zmieniłem kaptur - faktycznie był za duży, trochę przerobiłem cieniowanie. Kim on jest? Hmm no właśnie takim krasnoludkiem/hobbitem najemnikiem.

No i dodałem kolejną postać, krasnal kopacz:
imgur.com/OaWrsqT.png

.M
Edytowane przez Maksiu dnia 01-09-2021 00:28

Hejnewar
Powiedziałbym że jednostki są bardzo w twoim stylu. Zdecydowanie bardzo fajnie wyglądają. Wink

Maksiu
Skończone Grin

Najbardziej się bawiłem rysując pingwinka, chociaż z jego efektu najmniej jestem zadowolony. Co mi to dało? Poćwiczyłem w sumie sześć styli pixelartu (ale jedną paletę, przez co może być trudno je rozpoznać), wiem jak kilka rzeczy porobić lepiej niż wcześniej, no i przedewszystkim przełamałem się w ogólnym zniechęceniu do rysowania. Myślę że teraz jest szansa naprawdę duża na jedną grafikę dziennie wieczorem. Zamierzam jeszcze po kolei przeanalizować każdą z tych postaci i w razie czego przerobić. Można oczywiście je sobie wykorzystać do czegoś Pfft
imgur.com/KUEZqhZ.png

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 2.91
10,819,830 unikalne wizyty