|
Pracownia Graficzna
|
| Maksiu |
Dodany dnia 27-07-2021 01:55
|

Adept

Data rejestracji: 14/05/2016 15:00
|
@Jarom - Jesteś spostrzegawczy, to oko w zamyśle moim miało być jego takim jakby ukrytym rdzeniem, że odrąbanie głowy nic mu nie zrobi, ale atak w ten punkt mocno osłabi, lub zabije. Ta rurka to ogon.
Na wieczór zrobiłem jeszcze jedną grafię, taka jakby wojownicza księżniczka i w tym przypadku zastanawiam się nad dorobieniem wcześniejszych i późniejszych poziomów, oraz nad wersją "salonową" bez broni i zbroi. Jest to półfranken pół od zera, czas to jakieś 40 minut. Nie jestem nią jakoś szczególnie zadowolony (z wykonania), ale koncepcja mi się podoba. W tej grafice jestem skłonny porobić ulepszające edycje. Co sądzicie?
"Dragon Blade wcale nie opuścił forum. [...] To że z kilkoma osobami ma na pieńku, w tym między innymi ze mną, nie oznacza, że się tutaj nie liczy. Udowadniał to nie raz robiąc też dobre rzeczy i nie mowa tu wyłącznie o jego umiejętnościach graficznych." - Sulik
Moja pracownia:http://www.wesnot...post_28706
|
| |
|
|
| Hejnewar |
Dodany dnia 27-07-2021 09:07
|

Przybysz

Data rejestracji: 25/02/2020 23:15
|
Walczenie w długich szatach przynajmniej dla mnie jest bardzo meh. Może jak się człowiek przyzwyczai. A miecz jest trochę krzywy.
Generalnie wygląda mi ona na 2 poziom i ma bardzo ładnie zrobioną resztę ciała. Co do cywilnych wersji to nigdy za dużo bo zawsze się gdzieś użycie znajdzie.  |
| |
|
|
| inferno8 |
Dodany dnia 27-07-2021 09:55
|

Główny Zarządca

Data rejestracji: 12/07/2008 09:12
|
Jak dla mnie sylwetka tej wojowniczej księżniczki jest idealna, natomiast miecz wraz z dłonią są troszkę nieoczywiste w tym ujęciu. Myślę, że można to lepiej wyeksponować. Poza tym rewelacja  |
| |
|
|
| Maksiu |
Dodany dnia 27-07-2021 14:17
|

Adept

|
W zamyśle nie chodzi w tej postaci o walkę, tylko bardziej to jest taka buntownicza księżniczka, która chce wyrazić samą siebie, walcząc i ucząc się męskich zajęć.
Troszkę spróbowałem ją przerobić, wycieniowałem miecz, zmieniłem ustawienie ręki z mieczem, wydłużyłem szyję i zmieniłem naramiennik, lepiej?

EDIT:
Jeszcze trochę edytowałem księżniczkę:

I zrobiłem pierwszą próbę wersji zamkowej:
Edytowane przez Maksiu dnia 29-12-2021 14:53
"Dragon Blade wcale nie opuścił forum. [...] To że z kilkoma osobami ma na pieńku, w tym między innymi ze mną, nie oznacza, że się tutaj nie liczy. Udowadniał to nie raz robiąc też dobre rzeczy i nie mowa tu wyłącznie o jego umiejętnościach graficznych." - Sulik
|
| |
|
|
| Hejnewar |
Dodany dnia 28-07-2021 20:58
|

Przybysz

|
Fajna ale ma trochę kwadratowe piersi.
Coś mi też nie pasuje w "obramowaniu" twarzy ale nie jestem w stanie powiedzieć co dokładnie. Sukienka za to cudna.  |
| |
|
|
| inferno8 |
Dodany dnia 29-07-2021 09:47
|

Główny Zarządca

|
Słuszna uwaga @Hejnewar z tymi piersiami. Myślę, że należałoby obniżyć jej prawą pierś o 1 piksel (jej prawą czyli dla nas tą, która jest na lewej części obrazka). |
| |
|
|
| Maksiu |
Dodany dnia 31-07-2021 11:18
|

Adept

|
Hejo, trochę edytowałem:

Obniżenie piersi według mnie źle wyglądało, ale je pomniejszyłem tak jakby i zaokrągliłem i myślę że w sumie nie jest tak źle już. Ale jak sądzicie inaczej to jeszcze mogę edytować
Spróbowałem dzisiaj zrobić też coś w innym trochę stylu. Jest to w pełni od zera rysowana grafika (choć fanowska trochę bo coś podobnego widziałem kiedyś w jakieś grze).

.M
Edytowane przez Maksiu dnia 31-07-2021 17:00
|
| |
|
|
| Hejnewar |
Dodany dnia 31-07-2021 15:32
|

Przybysz

|
Zdecydowanie wygląda lepiej. No i łatwiej z takimi walczyć. 
Ciekawy styl. Szczerze mówiąc trochę ciężko mi się na niego patrzy ale to zapewne dlatego że wszędzie obecnie raczej dominuje gładki styl a to jest chyba przeciwieństwem takowego.
W sumie co to ma dokładnie być? Jakieś opętane drzewo? Czy taki mimik co mimikuje drzewo? |
| |
|
|
| Maksiu |
Dodany dnia 01-08-2021 00:07
|

Adept

|
No staram się robić coś innego niż styl Wesnothowy tylko, i szczerze ciężko jest bo przez lata tym nasiąknąłem i wszystko mi się do tego sprowadza. Zrobiłem delikatne zmiany:

No i jest to albo takie złe drzewo, albo coś co mimikuje właśnie drzewo. Na wyższych lewelach będzie bardziej widać bardziej zęby i złowrogość tej postaci.
Tak w ogóle wyjeżdżam jutro i mnie w tygodniu nie będzie. Więc raczej nic nie narysuje przez najbliższy czas.
.M
|
| |
|
|
| Hejnewar |
Dodany dnia 06-08-2021 09:58
|

Przybysz

|
W końcu mam chwilę i sobie przypomniałem że nie odpisałem. Szczerze mówiąc wolałem niebieską bardziej magiczną wersje ale cieniowanie na tym jest znacznie lepsze i wygląda znacznie bardziej jak drzewo.  |
| |
|
|
| Maksiu |
Dodany dnia 17-08-2021 00:36
|

Adept

|
Zrobiłem szkic drugiego poziomu:

EDIT1:

Aż się muszę pochwalić, takie dwa cudeńka mam Pierwszy to Tablet-Monitor Gaomon, a drugi to nowiuśki Lenovo Legion 5, jak dobrze pójdzie i czasu starczy, to dzięki tym urządzonkom zacznę robić już nie tylko pixelart, ale może nawet 3d coś 
EDIT 2:
Moje pierwsze szkice:

Na razie inspirowane pinterestem, jak ogarnę ich kilkaset, to będę się uczył kolorować i robić tła. Cel na najbliższe lata - osiągnięcie poziomu LordBoba z .org
Pozdrowionka
.M
Edytowane przez Maksiu dnia 29-12-2021 14:52
|
| |
|
|
| Hejnewar |
Dodany dnia 22-08-2021 23:16
|

Przybysz

|
No cel ambitny ale wierzę że się uda. No jak dla mnie nawet te szkice niezłe.  |
| |
|
|
| Maksiu |
Dodany dnia 30-08-2021 02:02
|

Adept

|
Dzisiaj miałem trochę czasu, więc naszkicowałem kilka postaci. Celowo w szkicach nie chciałem żeby wyglądały tak typowo "Wesnothowo" i dopiero przy cieniowaniu trochę porobiłem (i porobię) tak żeby wyglądały ładnie w grze. Jak wyjdzie - zobaczymy ale jak na razie dużo zabawy miałem z tym. Robione około 2h 100% od zera mój szkic... no i to tyle

Miejcie dobry tydzień
.M
|
| |
|
|
| Jarom |
Dodany dnia 30-08-2021 13:23
|

Awanturnik

Data rejestracji: 28/03/2014 16:24
|
Pomijając nieoczekiwaną niebieską kolorystykę (i brak magenty), ta jednostka ma bardzo dziwną broń. Jak na widły jest bardzo mocno zakrzywiona, jak na grabie ma mało zębów, jest słabo zakrzywiona i źle trzymana. Patrząc na pozostałe postaci, będzie spory przekrój, ale sądząc po pierwszej ewolucji może z nich powstać praktycznie wszystko.
|
| |
|
|
| inferno8 |
Dodany dnia 30-08-2021 13:38
|

Główny Zarządca

|
Maksiu, idzie Ci nieźle Rysowanie jednostki praktycznie od zera samo w sobie jest bardzo trudne. Warto zawsze podłożyć sobie gdzieś na tylnej warstwie jakąś przykładową inną jednostkę (coś na zasadzie obrazka referencyjnego), żeby zachować odpowiednią stylistykę. Ja tak często robię i jest mi łatwiej, bo mogę szybko sobie porównać czy za bardzo moja grafika nie odbiega od standardów, perspektywy itp.
Co do szkiców postaci i osiągnięcia poziomu jaki reprezentują portrety LordBoba, to myślę, że jesteś na dobrej drodze. Zainwestowałeś w profesjonalne narzędzia, których nawet ja nie mam Ale w pracy ilustratora warto troszkę też iść na skróty i ułatwiać sobie zadanie poprzez różne niekonwencjonalne sztuczki, które mogą znacznie przyspieszyć pracę. Mam na myśli wykorzystanie 3D. LordBob i wielu innych artystów zamiast rysować od ręki sylwetki postaci, często używają gotowych trójwymiarowych modeli, którym nadają różne pozy, obracają, wyginają itp. a potem obrysowują je w programach graficznych i kolorują. Ja tak ostatnio robię, bo szykuję nową wersję TLU z nowymi portretami i ta metoda sprowadza się świetnie. Tak więc warto, żebyś spróbował potrenować sobie w przyszłości z programami do 3D. Warto. |
| |
|
|
| Maksiu |
Dodany dnia 30-08-2021 15:32
|

Adept

|
Edyotwałem trochę broń i kolory + dodałem magentę.
No i dodałem drugą postać.

Wiem że rysowanie od zera jest trudne, dlatego właśnie chcę to robić w sensie no nie jara mnie już przerabianie rysunków innych ludzi. I jak robię coś wesnothowego to prawie zawsze tak robię jak mówisz, że podkładam pod spód cos innego, żeby zachować proporcje i wgl. Ale tutaj akurat chodzi mi o eksperyment zrobienia czegoś pomiędzy typowym pixelartem a wesnothem.
Co do ogólnego mojego rozwoju, to motywuje mnie to że w grudniu kończy mi się umowa mojej aktualnej pracy, dość wygodnej i zarobkowej. Dlatego planuję wejść w to co mi wychodzi (i docelowo na tym zarabiać). Z tej przyczyny muszę osiągnąć poziom LordBoba (chociaż tak jak pisałem, jest to cel na najbliższe lata a nie miesiące). Zainwestowałem w urządzenia, kupiłem kursy na udemy i powoli coś skrobię. Dzięki za poradę apropo 3D, tym również zamierzam się niedługo zająć i wtedy pewnie portrety faktycznie będą o wiele łatwiej wychodziły. Ale no jeszcze trochę przedemną. Dzięki za podpowiedź i wsparcie jest to naprawdę bardzo zachęcające że starszy developer mówi dobre słowa.
W ogóle dziękuję za komentarze, to mnie zawsze motywuje do rysowania.
Miejcie dobry tydzień
.M
|
| |
|
|
| Jarom |
Dodany dnia 31-08-2021 21:51
|

Awanturnik

Data rejestracji: 28/03/2014 16:24
|
Wiedźma wygląda bardzo dobrze. Co prawda zwężająca się u dołu suknia raczej słabo nadaje się do czegokolwiek, ale nadaje jednostce unikatowy, przyjemny wygląd. Pochwalam też rezygnację z krótkiej różdżki na rzecz kostura. Jedyną ważną uwagę jaką mam jest to, że jej ramiona w ostatecznej wersji wyglądają jakby codziennie chodziła na siłownię. Za to ten złodziejowaty stworek jest dla mnie zagadką. Nie wiem jakiej broni używa ani po co mu ten olbrzymi długi kaptur - to jakiś krasnoludek ogrodowy? Poza tym styl graficzny jest bardzo pixelowy i retro, nie popieram. Tym bardziej, że chusta w magencie ma znacznie więcej detali.
EDIT: zauważyłem, że z tarczy rycerza zniknęła magenta. IMO nawet poprawia to jego wygląd. Tak czy owak, jednostka jest ok.
|
| |
|
|
| Maksiu |
Dodany dnia 31-08-2021 23:17
|

Adept

|
Wiedźma wygląda bardzo dobrze.
Dzięki Troszkę edytowałem dół sukni. W ramionach wzorowałem się na takich średniowiecznych sukniach tego typu: https://www.party...damy-dworu
Troszkę edytowałem zabójcę, zmieniłem kaptur - faktycznie był za duży, trochę przerobiłem cieniowanie. Kim on jest? Hmm no właśnie takim krasnoludkiem/hobbitem najemnikiem.
No i dodałem kolejną postać, krasnal kopacz:

.M
Edytowane przez Maksiu dnia 01-09-2021 00:28
|
| |
|
|
| Hejnewar |
Dodany dnia 01-09-2021 22:10
|

Przybysz

|
Powiedziałbym że jednostki są bardzo w twoim stylu. Zdecydowanie bardzo fajnie wyglądają.  |
| |
|
|
| Maksiu |
Dodany dnia 02-09-2021 01:46
|

Adept

|
Skończone 
Najbardziej się bawiłem rysując pingwinka, chociaż z jego efektu najmniej jestem zadowolony. Co mi to dało? Poćwiczyłem w sumie sześć styli pixelartu (ale jedną paletę, przez co może być trudno je rozpoznać), wiem jak kilka rzeczy porobić lepiej niż wcześniej, no i przedewszystkim przełamałem się w ogólnym zniechęceniu do rysowania. Myślę że teraz jest szansa naprawdę duża na jedną grafikę dziennie wieczorem. Zamierzam jeszcze po kolei przeanalizować każdą z tych postaci i w razie czego przerobić. Można oczywiście je sobie wykorzystać do czegoś
|
| |
|