|
Rysowanie jednostek
|
| Jarom |
Dodany dnia 30-10-2016 11:01
|

Awanturnik

Data rejestracji: 28/03/2014 16:24
|
Moment krzyku moim zdaniem jest zbyt podkreślony. Spróbuj ujednolicić kolor na czerwony za to zrobić warstwy odcieniami.
|
| |
|
|
| Lacros |
Dodany dnia 31-10-2016 21:46
|

Początkujący

Data rejestracji: 30/07/2016 09:01
|
Właśnie chciałem, aby to było bardzo zaznaczone.
Atak wręcz: dotyk:

I jak?
Pytanie: Czemu jak próbuję dodać animację tak jak poprzednio ( .gif ), to pisze, że niedozwolony typ pliku?
Edytowane przez Lacros dnia 31-10-2016 21:47
|
| |
|
|
| Jarom |
Dodany dnia 31-10-2016 22:19
|

Awanturnik

|
Takie zbytnie podkreślanie IMO nie daje dobrego efektu i lepiej podkreślić to słabiej za to nie robiąc nienaturalnych krawędzi. Spróbuj przynajmniej zamalować z niskim % krycia kolorem obok.
Podobnie w dotyku - zielony nie ma płynnego przejścia. Poza tym gdybym ja to robił to raczej skierowałbym palce do przodu (co ja piszę, ja bym w ogóle tego nie zrobił... tylko czepiać się potrafię).
Co do błędu rozszerzenia to mogę tylko zgadywać, ale podejrzewam że rzeczywiste rozszerzenie pliku może być inne. Nie wiem czy jak przeglądasz listę plików to masz pokazywanie rozszerzeń.
Edytowane przez Jarom dnia 31-10-2016 22:20
|
| |
|
|
| Lacros |
Dodany dnia 01-11-2016 09:57
|

Początkujący

|
-Mam pokazywane i pisze .gif
-To nie palce, tylko strzępy rękawa 
-Lekko to poprawię (przejścia kolorów)
-Co do: ( "tylko czepiać się potrafię" ), to proszę bardzo - krytyka pomaga i motywuje do pracy (przynajmniej mnie, a jak innym nie odpowiada, a mi owszem, to nie słucham i robię dalej po swojemu )
Poprawione (przejście w trzeciej klatce od lewej; bardziej tego nie upłynnie, bo to miało w zamyśle "straszyć" przeciwnika):

Edytowane przez Lacros dnia 01-11-2016 10:26
|
| |
|
|
| Maksiu |
Dodany dnia 01-11-2016 10:53
|

Adept

Data rejestracji: 14/05/2016 15:00
|
Jak zapisujesz? Mógłbyś zrobić screeny?
Wyglądają jak palce i daje to lipny efekt.
Nie podoba mi się cieniowanie (a raczej jego brak) na spódnicy czy co to tam jest. Pamiętaj że grafika to nie tylko głowa 
Ale żeby nie tylko się czepiać, fajnie że robisz animacje, wiem że to trudne jest więc propsy
"Dragon Blade wcale nie opuścił forum. [...] To że z kilkoma osobami ma na pieńku, w tym między innymi ze mną, nie oznacza, że się tutaj nie liczy. Udowadniał to nie raz robiąc też dobre rzeczy i nie mowa tu wyłącznie o jego umiejętnościach graficznych." - Sulik
Moja pracownia:http://www.wesnot...post_28706
|
| |
|
|
| Lacros |
Dodany dnia 02-11-2016 22:35
|

Początkujący

|
Dobra, potraktuję je jak palce i zobaczę, co z tego wyniknie (albo je usunę), a co do sukni, to miała ona sprawiać wrażenie pofałdowanej - czy samo zwiększenie kontrastu wystarczy? Jak myślicie?
I pare wersji zrobionych (naprawdę) na szybko:

Trzecia wersja mi się podoba - wykorzystam ją do czegoś (a została stworzona przez przypadek, bo miałem pewien odcień niebieskiego wybrany i nacisnąłem opcję barwienia.) - może całą jednostkę taką zrobię, bądź podobną, bo bardziej na ducha mi wygląda taka
Edytowane przez Lacros dnia 02-11-2016 22:41
|
| |
|
|
| Maksiu |
Dodany dnia 02-11-2016 23:16
|

Adept

|
Szczerze? Nie podoba mi się żadna z wersji...
Jak zaczynałem rysować od zera (tamten mój warsztat już nie istnieje) Dingo bodajże napisał mi żebym zaczął od franenowania (przerabiania, łączenia kilku jednostek), a Piko napisał że cieniowanie nie polega na tym że dajemy kontur jednego koloru, wewnętrzną powłokę jaśniejszego i środek najjaśniejszego (grafika do której pisał już chyba niestety nieistnieje chyba że ma ją Dingo, Szpiczek lub Jarom).
Zastosowałem się do tych rad i efekty są zadowalające, więc zachęcam Cię abyś też coś z tym zrobił.
Nie chodzi mi że masz nie rysować od zera, ale jak cieniujesz, to poszukaj jakiegoś zdjęcia w necie [w tym wypadku sukienki] i zobacz co jest jaśniejsze a co ciemniejsze. Bo na razie dzielisz sukienkę na sektory, ale jest ona płaska, wszystko jest na tej samej długości i szerokości materiału.
Tak żebym nie pisał tylko negatywnie, zapraszam abyś przejrzał te warsztaty, ich twórcy rysują od podstaw i mają ładne efekty, nie chcę abyś rysował jak oni, ale przyjrzyj się ich stylom i z czasem wypracujesz sobie własne - (Dingo)
http://forum.wesn...7#msg32377
https://forums.we...mp;t=40245
https://forums.we...mp;t=26185
Co się tyczy zaś samego rysowania od zera to, dla pokazania w czym rzecz (proporcje itp) przedstawiam moją grafikę która jest półodzera, nie jest idealna, ale jest w stylu wesnoth a o to chodzi 
[img]http://i1042.photobucket.com/albums/b422/Polak/lisoczek%20v1aaaaa_zpsaq23gapu.png[/img] is not a valid Image.
Pozdrawiam
Maksiu
Edytowane przez Maksiu dnia 02-11-2016 23:48
"Dragon Blade wcale nie opuścił forum. [...] To że z kilkoma osobami ma na pieńku, w tym między innymi ze mną, nie oznacza, że się tutaj nie liczy. Udowadniał to nie raz robiąc też dobre rzeczy i nie mowa tu wyłącznie o jego umiejętnościach graficznych." - Sulik
|
| |
|
|
| Jarom |
Dodany dnia 03-11-2016 23:34
|

Awanturnik

|
@Lacros
Ostatnia wersja jest trochę zbyt jasna, ale pierwsza wygląda naprawdę dobrze, podobnie animacja. Masz też rację co do twarzy trzeciej wersji, pasuje jako duch i to bardzo.
A Lancelot... ma inny styl i gust niż ja, w efekcie czego walczymy niemal na noże o każdą grafikę. Nie przejmuj się za bardzo, tak już jest.
PS
Zdaje mi się że wysyłałem ci prywatną wiadomość jakiś czas temu. Wiesz coś na ten temat czy zaginęła bez wieści?
@Lancelot
Grafiki Lacrosa robione "od zera" uważam za wystarczająco dobre, żeby nie musiał do tego podchodzić od okrężnej strony. Coś konkretnie ci nie pasuje czy tylko to, że są robione od zera przez nie bardzo zaawansowaną osobę i stąd nie wyglądają jak te od Zerowirusa, ale i tak są lepsze niż niektóre twoje szkice?
Edytowane przez Jarom dnia 03-11-2016 23:35
|
| |
|
|
| Maksiu |
Dodany dnia 03-11-2016 23:57
|

Adept

|
Jarom napisał:
Coś konkretnie ci nie pasuje czy tylko to, że są robione od zera przez nie bardzo zaawansowaną osobę
Nie wiem czemu mnie atakujesz, ale się tym nie zrażam, tylko odpowiem:
Nie oczekuję że grafiki Lacrosa będą wyglądały jak moje lub jak Zerovirusa. Polecam jemu frankenowanie, ponieważ mi je polecali na początek i dużo dzięki niemu się nauczyłem. Czego konkretnie? - Stylu wesnoth. Przekazuję dalej podpowiedzi Dinga, bo grafiki Lacrosa są dobre, tak, ale mogą być o niebo lepsze, oraz - co najważniejsze - mogą być w wesnothowym stylu cieniowania.
A samym rysowaniem od zera nie tylko nie pójdzie naprzód, ale się jeszcze zniechęci, bo zauważy że nie ma efektów jakich by chciał i przyjdzie takie wyczerpanie.
Tak więc Jarom nie chcę aby rysował w jakimś konkretnym stylu i nie uważam siebie za lepszego grafika, ja chcę przekazać po prostu moją wiedzę aby pomóc, a wiedzę jakąś mam. Jeśli trochę za szorstko to robię, to przepraszam.
Co zaś się tyczy naszych różnicy gustów - widzę ją w klanie Ale nie przejmuj się, jak nie chcesz to po tej frakcji nie muszę nic dalej robić dla Ciebie.
Pozdrawiam
Maksiu
Edytowane przez Maksiu dnia 04-11-2016 00:01
|
| |
|
|
| Lacros |
Dodany dnia 05-11-2016 20:46
|

Początkujący

|
Wyszła czy źle się za to biorę?

I coś z innej beczki, choć podobnie podpisanej (to moja pierwsza próba) :
Edytowane przez Lacros dnia 05-11-2016 21:29
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 05-11-2016 21:22
|

Opiekun

Data rejestracji: 26/07/2012 20:00
|
Bardziej bym się kierował w tę stronę. Jednostka musi wyglądać przestrzennie i choć moje zdolności artystyczne są gorsze niż te od np. Lancelota lub Inferna, to chyba w miarę pokazuje o co mi chodzi.
Ogólnie to w palecie musi być duży kontrast. Zająłem się samą suknią, spróbuj podobnie zrobić z rękawami i włosami.
Portret ciekawy, ale nie pasuje do Wesnothowej kanwy. Poza tym włosy bardzo różnią się od tych na grafice jednostki.
Piko dodał/a następującą grafikę:
|
| |
|
|
| Lacros |
Dodany dnia 05-11-2016 21:29
|

Początkujący

|
Poprawiony portret:

Wiem, że się od wesnothowych różni; chodzi o to, że krótsze włosy?
Poprawiona jednostka:

(Wzorowałem się na tej od Piko, a przynajmniej się starałem)
Edytowane przez Lacros dnia 05-11-2016 21:59
|
| |
|
|
| Maksiu |
Dodany dnia 05-11-2016 22:43
|

Adept

|
@Piko - nie wszystkie portrety z Wesnoth wyglądają tak jak ich jednostki, więc myślę że nie ma co się czepiać włosów.
@Lacros - Fajnie że już kombinujesz z cieniowaniem, sukienkę już fajnie zrobiłeś, jeszcze włosy i rękawy i będzie gites Pamiętaj że nie cieniuje się metodą od najciemniejszego do najjaśniejszego.
Mam pytanko, mogę się pobawić tą grafiką?
|
| |
|
|
| Lacros |
Dodany dnia 06-11-2016 08:39
|

Początkujący

|
Chodzi ci o jednostkę czy portret? Tak czy inaczej, pozwalam 
Tylko że mówię od razu, że tą jednostkę zamierzam umieścić w moim dodatku
Edytowane przez Lacros dnia 06-11-2016 11:01
|
| |
|
|
| Maksiu |
Dodany dnia 06-11-2016 11:01
|

Adept

|
Dzięki. 
Portretu nie zamierzam ruszać, ponieważ moje pierwsze wyglądały podobnie ale każdy następny coraz lepiej i myślę że u Ciebie będzie tak samo. Dlatego jeśli uważasz że trzeba portret edytować to nie czekaj tylko zrób to 
Za pozwoleniem edytowałem duszka, nie wiem czy dobrze, ale na szybko:
[img]http://i1042.photobucket.com/albums/b422/Polak/z_01aa_zps871ihs7t.png[/img] is not a valid Image.
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 06-11-2016 13:37
|

Opiekun

Data rejestracji: 26/07/2012 20:00
|
W mojej skromnej opinii wygląda to mega dobrze. Lacros ucz się od mistrza. Tylko nie do końca rozumiem wypukłość pod tym najdłuższym kosmykiem włosów, bo biust to chyba nie jest... |
| |
|
|
| Maksiu |
Dodany dnia 06-11-2016 14:19
|

Adept

|
Piko nie jestem mistrzem, Jarom narzeka na prawie każdą moją grafikę, czyli nie umiem wszystkim dogodzić, a mistrz umie. Ja wykorzystuję wiedzę którą zdobyłem w ciągu dwóch i pół lat. Lacrosowi bardziej polecam Sylara, ja kocham jego styl i bardzo żałuję że już nic nie rysuje. Dingo i inferno też ładniej rysują. Więc jest dużo osób lepszych odemnie. 
A to wypuklenie to miał być biust
Edytowane przez Maksiu dnia 06-11-2016 14:56
|
| |
|
|
| Lacros |
Dodany dnia 15-11-2016 19:17
|

Początkujący

|
@Jarom
wiadomość się odnalazła; po prostu nie zwróciłem uwagi, bo zwykle nie patrzę w te zakątki strony
-I zamierzam zrobić dodatek: jednostki, kampania (zacząłem coś, ale na razie się jednostkami zająłem) -"Forgotten Laboratories" - taką nazwę zamierzałem mu nadać i w sumie nadałem ją folderowi
@Lancelot
Biust powinien być "trochę" wyżej poza tym zrobiłeś ją trochę brzydką (moim zdaniem), a tego ja w zamyśle nie miałem
Kolejna wersja, zająłem się trochę włosami i twarzą:

I co uważacie? |
| |
|