Witam serdecznie,
Dopiero sciagnalem gre i bardzo mi sie podoba. WIdze, ze bedzie grane.
Natknalem sie na pare rzeczy, ktore nie do konca rozumiem. Czym sa te dodatki, jakie mozna sciagnac? Niektore maja nazwy np. 'abc-resources', a inne 'abc-era'. Myslalem, ze to jakies autorskie kampanie...
Wlasnie autorskie kampanie przyszly mi do glowy, poniewaz zobaczylem, ze jest edytor map :3 Tym niemniej odpalilem go sobie i ponaciskalem co moglem, ale dodawac jednostek i ... 'frakcji'(?) nie udalo mi sie. Widocznie jestem zbyt uposledzony ;P
Poza tym, ze wzgledu na to, ze gra oparta jest na otwartym kodzie, a wiec wszystkie opcje edycji sa mozliwe chcialbym sie doiwedziec czy istnieje mozliwosc tworzenia wlasnych frakcji (o ktorych wspomnialem wyzej) i kampanii dla nich?
A tak na konie to chetnie bym sie podowiadywal tego i owego, mam konto na discord, nick: Supremo. Jakby ktos podal pomocna dlon to byloby super.
Pozdrawiam
Cóż, dodatki są fanowskimi projektami graczy, które możesz ściągnąć głównie z Oficjalnego Centrum Dodatków, czyli bezpośrednio z głównego menu gry. Są to przede wszystkim kampanie, mapy, scenariusze i ery. Te ostatnie są zbiorem fanowskich nacji/frakcji, którymi możesz grać multiplayer bądź solo.
Z tego, co wiem, edytor map nie jest jeszcze przystosowany do tworzenia scenariuszy (przez scenariusz rozumiem mapę, w której występują elementy niestandardowe, takie jak dialogi chociażby). W przyszłości ma pojawić się możliwość tworzenia w edytorze kampanii i innych cudów, jednak teraz trzeba działać na kodzie.
Jeśli chodzi o polską scenę BfW, powinieneś zapoznać się z dodatkami, które zostały umieszczone w Nawigacji naszej strony. To ta rzecz po lewej na stronie główniej. Artykuły poświęcone erą i kampanią zaczynają się od Ery Magii oraz kończą na Ucieczce Marbusa. Więcej na temat tworzenia dodatków i możliwości, jakie daje BfW, możesz przeczytać w Artykułach.
„Zniszczmy doszczętnie ten żałosny świat i przejdźmy do kolejnego.”
~ Chara
Witamy na forum.
Tak jak napisał Deidara, dodatki to różne projekty stworzone przez graczy, a przez wybranie przycisku "Dodatki" w menu gry można pobrać te, które znajdują się na oficjalnym serwerze dodatków, dostępnym również pod tym adresem: https://addons.we....org/1.14/.
Przy każdym dodatku na tej liście jest napisane jakiego typu jest to dodatek. Przykładowo, To Lands Unknown jest kampanią, 17th Century Eastern Europe at War jest erą, a Wesnoth Terraforming jest modyfikacją.
Kampanie i scenariusze (w tym wieloosobowe) zazwyczaj opowiadają jakąś historię lub prezentują jakieś wyzwanie strategiczne, a przeciwnicy i własne jednostki są ustaleni na stałe.
Zestawy map wieloosobowych zawierają mapy do rozgrywek między graczami, zazwyczaj dają im równe szanse i dowolność w wyborze zestawu jednostek do rekrutacji.
Ery i frakcje wieloosobowe to właśnie zestawy jednostek do rekrutacji do wybrania podczas gry wieloosobowej.
Modyfikacje służą do zmiany zasad rozgrywki, np pozwalają na zmienianie terenu, prowadzenie badań nad jednostkami, dostawanie doświadczenia za używanie leczenia i właściwie dowolne inne rzeczy, jakie przyjdą autorowi modyfikacji do głowy.
Zasoby i kategoria "inne" są przeznaczone dla twórców dodatków lub jako miejsce do przechowywania grafik, muzyki i innych elementów potrzebnych do działania bardzo dużych dodatków takich jak To Lands Unknown.
Edytor map ma tryb tworzenia scenariuszy, w którym można umieszczać jednostki, ale w tym celu należy wybrać opcję "Nowy scenariusz" z menu "Plik". Można w ten sposób umieszczać jednostki, podpisy heksów i dodatkowe ozdoby terenu oraz modyfikować niektóre parametry mapy (muzyka, cykl dnia i nocy, nazwy stron), ale do stworzenia ciekawego scenariusza czy kampanii wciąż potrzebna jest praca bezpośrednio przy pliku dodatku. Tworzenie nowych jednostek i frakcji to sprawa zupełnie odrębna od edytora map i odbywa się (poza etapem testów) w całości poza grą.